Denne fordeling er optimeret, så den vægter gule stemmer højest og det giver en sejr til gul i alle 5 distrikter. Så selvom valget lokalt i hvert distrikt er tæt, så afspejler det endelige resultat ikke fordelingen af de enkelte stemmer. Det kan minde lidt om ’winner-takes-all’ valgsystemer, som vi skrev om i artiklen ‘Den dansk-tyske grænse 1920: Et demokratisk valg’ om:
”… benytter man den såkaldte ‘winner-takes-all’ metode, når der stemmes ved det engelske parlamentsvalg. Den metode betyder at hvert valgdistrikts er lig med et mandat i parlamentet, dvs. at valget faktisk består af mange små valg, der ikke umiddelbart har indflydelse på hinanden. Det har den fordel at hvert distrikt får en meget direkte forbindelse til parlamentet, men det har også konsekvens at et valgresultat muligvis ikke vil være særligt repræsentativt når man zoomer ud på landsbasis. For eksempelvis så vandt de konservative ved seneste valg i 2019 en storsejr, såfremt vi kun kigger på mandater. De gik frem med 14,8% mandater, men fik kun 1,2 % flere stemmer end ved sidste valg. Derimod så mistede Labour 22,5% af deres pladser (mandater) i parlamentet, men mistede ‘kun’ 7,8% af stemmerne siden sidste valg. Denne forskel er muligvis sket, på grund af at Labour har tabt en del tætte valg og de konservative har vundet dem.” (Michael Hjort)
I et valg, hvor der er tænkt kreativt med hensyn til linjeføringen i valgdistrikter, så kan man forskubbe magten så den ikke afspejler de stemmer der er afgivet, som det kan ses med eksemplet her:
Start debatten med en kommentar