Prøv selv, at blæse to bobler i ens størrelse på et bord. Kig særligt på den fælles sæbevæg og vinklen, der hvor de to bobler mødes.
Når vi kigger på tegningen af de to boblers fodspor ovenfor, kan vi se, at boblerne følger Plateaus tredje regel; at sæbehinder altid mødes i en vinkel på 120° (markeret med de blå vinkler). Kan du også se det på de to bobler du har blæst?
En anden ting vi kan observere er, at fodsporet af den fælles væg mellem boblerne er en lige streg uden krumning. Eller som en matematiker vil sige; den har en krumning på nul. Passer det også med dine bobler?
At den fælles væg ikke har nogen krumning gælder kun i dette særlige tilfælde, hvor de to bobler har samme størrelse. Hvis boblerne har forskellig størrelse er der ikke det samme lufttryk inde i boblerne. Og når lufttrykket inde i boblerne ikke er ens vil boblen med det høje lufttryk bule ind i boblen med det lavere lufttryk.
Lufttrykket inde i en boble afhænger overordnet set af tre ting; lufttrykket i omgivelserne, hvor stor overfladespændingen er og krumningen på sæbehinden. Vi er her kun interesseret i forskellen i tryk mellem boblerne, så vi kan se bort fra det omgivende lufttryk. Overfladespændingen afhænger kun af det sæbeboblevand du bruger og er derfor konstant i alle sæbehinderne. Så i vores tilfælde her er det krumningen på boblerne, der afgør om de har samme indre lufttryk. Og krumningen af den enkelte boble afhænger hvor stor den enkelte boble er. Jo større en boble er jo mindre er krumningen.
Lufttrykket inde i boblen opstår på grund af overfladespændingen i sæbehinden. Overfladespændingen gør at boblerne søger den mindst mulige overflade, altså at de trækker sig sammen. Når en boble søger at trække sig sammen bliver luften inde i boblen trykket sammen, derved skabes det indre lufttryk. Hvor stor forskel der er i lufttrykket mellem boblerne afhænger som forklaret ovenfor af boblens størrelse. Små bobler har stor krumning og derfor et relativt højt indre lufttryk, mens en stor boble har en lille krumning og derfor et mindre indre lufttryk end den lille boble.
En lille observation du kan gøre dig: Blæs sæbebobler som svæver frit, pust på boblerne. Små bobler holder kugleformen, større bobler kan man godt få til at ændre form, men når boblerne kommer væk fra den kraftige luftstrøm, så bliver de igen kuglerunde.
Hvis du laver rigtig store bobler, så har overfladespændingen svært ved at holde sammen på den megen luft inde i boblen. Og selv den mindste bevægelse i luften udenom bliver fanget af det kæmpe sæbeboblesejl.
Start debatten med en kommentar