Tryk på “Enter” for at springe til indhold
[cookie_statcounter]

MatOnline

Matematikugen

På vej rundt i Odenses bymidte løser du gådefulde, matematiske opgaver for at finde næste stop på vandringen. Bliver opgaverne løst rigtigt, lykkes det måske at finde Den Mystiske Portnøgle, som ellers har været forsvundet i mange år, og som Kammerraadinden meget gerne vil have din hjælp til at finde, så hun kan få svar på sine spørgsmål. I forbindelse med Matematikugen – en del af MatKult-projektet – har en…

Leder: Hvad forstår vi i det hele taget ved matematik?

Dette nummer af MatOnline handler om forskellige implicitte og eksplicitte måder at lære matematik på. Man kan lære matematik af at spille kort, have et fritidsjob eller ved at løse Det eventyrlige Matematik-mysterie. Undervisning kan sætte matematik i spil på forskellige måder, og matematik kan spille forskellige roller i undervisningsforløb. Men er det rigtig matematik-læring, når man lærer matematik uden at være bevidst om, at man gør det? Denne problemstilling…

Hvordan ser fremtidens matematikundervisning ud set med elevernes øjne?

I marts 2022 mødtes 24 danske elever fra 10. klasse og 23 tyske elever fra 9. klasse online for at diskutere fremtidens matematikundervisningen. Arrangementet var en del af MatKult-projektet under overskriften MatKults Fremtidsseminar. Målet med fremtidsseminaret Det overordnede mål med fremtidsseminaret var at bringe de virkelige eksperter i matematikundervisningen, eleverne, sammen fra begge sider af grænseregionen for at formulere en vision for den fremtidige matematikundervisning. Eleverne skulle med udgangspunkt i…

MatKult Matematikuge

Til Matematikugen i slutningen af maj er der produceret fem postkort med matematiske grublerier. Postkortene og deres indhold læser du mere om herunder. Kravl igennem kortet – kan hullet i en ting være større end tingen selv? Din umiddelbare indskydelse er måske: nej, det kan ikke lade sig gøre. Men det kan det faktisk! Et lille hul i et todimensionelt fladt postkort kan udvides ved at man klipper i det…

Er digitale hjælpemidler i matematikundervisningen en hjælp?

I Danmark indfører man digitale hjælpemidler i matematik allerede i indskolingen, mens man i skolerne i Tyskland sjældent bruger digitale hjælpemidler i matematikundervisningen. Har digitale hjælpemidler en betydning i udviklingen af elevernes matematiske kompetencer, eller er de bare rare at have? I denne artikel har vi spurgt en række eksperter og praktikere, hvornår digitale hjælpemidler kan bidrage til at udvikle elevernes matematikkundskaber, og hvornår de ikke kan. Danmark bruger digitale…

Blokeringer hos elever står i vejen for matematikken

STEM-kompetencer er vigtige i dagens samfund, og her spiller matematik en stor rolle. Men elevers manglende tro på egne evner inden for matematikken kan stå i vejen for at udvikle deres kompetencer. Derfor skal et nyt speciale undersøge, hvordan matematikken kan komme i fokus i STEM-undervisning. Rasmus Bo Petersen er studerende på Institut for Matematik og Datalogi ved Syddansk Universitet. Han har for nylig afsluttet et projekt om implementering af…

Matematisk Magi i Kortspil

Det franske sæt spillekort, som de mest almindelige spillekort korrekt hedder, har fundet mange anvendelser gennem tiden. Sættet består af 52 spillekort opdelt i fire kulører (spar, hjerter, klør, ruder) med hver 13 kort. Det franske sæt spillekort kan spores tilbage til 1377 i Frankrig, hvortil idéen om spillekort kom fra Egypten. I middelalderens Frankrig repræsenterede kulørerne de fire stænder. Spar som står for sværdet, repræsenterede adelen, hjerter, som står…

Leder: Uden om matematikken

Matematik er en hoveddrivkraft bag naturvidenskab og teknik, og matematik-entusiaster peger på matematikkens særstatus som en form for universelt sprog, som kan benyttes til at kommunikere på tværs af naturvidenskab, og som på grund af abstraktion og ensartethed kan forstås og benyttes på tværs af kulturelle grænser. Matematik fremhæves som en særligt ‘ren’ erkendeform. Den type af renhed er der ikke meget af i dette nummer af MatOnline, hvor vi…

En matematisk kvindehistorie: Fortællingen om fortidens kvindelige matematikere

Hvad er den stereotype matematiker? Er det en mand eller kvinde? Er det ham med den ternede strikskjorte, hvor lommeregneren sidder i brystlommen og selerne er fastspændt til bukserne? Eller er det ham, som har barrikaderet sig nede i mors kælder? I dette anliggende kan man snakke om, hvorvidt stereotyper altid er sande eller blot myter, som normerne har skabt med tiden? I en undersøgelse fra Claudia Henrions bog ”Women…

Hvilken hører ikke til?

Nogle mennesker tror, at vi i matematik altid leder efter ét rigtigt svar, men der findes mange forskellige opgaver i og anvendelser af matematik, hvor der er mange forskellige svar på det samme spørgsmål. Sådan er det også med den type matematikopgave, som du bliver præsenteret for i denne artikel. Opgavetypen hedder Which One Doesn’t Belong? (WODB), som kan oversættes til Hvilken hører ikke til? Hvis vi ser på hver…